پیشنهاداتی به مسئولین برای ارتقاء خدمات و جایگاه شغلی مراقبین سلامت مدارس

ساخت وبلاگ


1. جذب نیروی مراقب سلامت جدید و کاهش تعداد دانش‌آموزان تحت پوشش هر مراقب سلامت که مطابق با قانون، فعلا پوشش دانش‌آموزی هر مراقب سلامت، 750 دانش آموز می‌باشد(حدود 3 مدرسه) که خود سبب کاهش بازدهی و مانع انجام کامل وظایف شده و باعث فرسودگی جسمی می گردد.

2. تغییر ساعت موظفی از 30 ساعت به 24 ساعت همانند سایر همکاران آموزشی و یا در نظر گرفتن معاونت برای این پست آموزشی. سال هاست که قول داده شده حداقل برای نیروهای قدیمی و با تجربه ی این پست، حکم و ابلاغ معاون سلامت صادر شود اما در حد وعده و حرف بوده است.متاسفانه مراقبین سلامت را یک روز اضافه در هفته، موظف به حضور در مدارس کرده اند بدون تبدیل حکم به معاونت یا در نظر گرفتن اضافه کار برای ان یک روز

3. اعمال قانون تقلیل ساعت آموزشی بعد از 20 سال خدمت از 24 ساعت به 20 ساعت همانند سایر همکاران آموزشی.متاسفانه تمام نیروهای اموزشی مدارس بعد 20 سال خدمت مشمول تقلیل ساعت می شوند در حالیکه مراقبین سلامت که کار انها بسیار متنوع ،سنگین و همراه با حرکات فرساینده مانند خم و راست شدن حین معاینات می باشد و تمام کارهای پرسنل یک بهداری کوچک را در مدارس انجام می دهند مستثنی شده اند و این یک تبعیض اشکار است.حتی در صورت اسیب جسمی و بیمار شدن هم تقلیل به انها تعلق نمی گیرد.


4. عدم استخدام رشته‌های غیرمرتبط و نیروی غیرمتخصص در پست مراقب سلامت. این کار نسنجیده واقعا وجهه تخصصی این پست را تخریب کرده است و ما حتی شاهد حضور دبیران رشته های انسانی در این حوزه بوده ایم.باید رتبه بندی مستقل و دقیقی برای مراقبین سلامت انجام گردد طوریکه جایگاه هر نیروی متخصص و شرح وظایف او نسبت به تخصص او مشخص باشد.متاسفانه الان نیروی کاردان و کارشناس و متخصص در این حوزه تفاوت چندانی با هم ندارند و همه ملزم به انجام یکسری وظایف روتین هستند که معمولا در مراکز بهداشتی به عهده ی یک نیروی کاردان قرار می گیرد.متاسفانه انقدر وجهه مراقب سلامت مدارس را تنزل داده اند که نیروهای کاردان و قراردادی مراکز بهداشتی که برای بازدید یا انجام طرح های مشترک وارد مدارس می شوند ذهنیت ، انتظارات و حتی رفتار مناسبی در برخورد با یک مراقب سلامت متخصص مستقر در مدارس ندارند و بعضا نگاه از بالا به پایین و موضع گیری امرانه ای  نسبت به انها بروز می دهند که اصلا شایسته نیست.

5.مراقبین سلامت مستقر در مدارس باید به شکل اختصاصی و ویژه رتبه بندی شوند و برای متخصصین انها حق تخصص اعمال گردد. بنده در زمان تصدی پست اداری در سال 1390 یعنی زمانی که اصلا در مورد رتبه بندی فرهنگیان صحبت ها و پیگیری های الان نبود پیشنهادی به وزارتخانه ارسال کردم برای رتبه بندی اختصاصی مراقبین سلامت که متاسفانه هنوز روی سامانه معلق است و به ان پاسخ داده نشده است طبق این پیشنهاد پست مراقبین سلامت دارای چهار رتبه ی : مربی بهداشت،مراقب بهداشت،کارشناس بهداشت و معاون بهداشت بود و هر 6 سال یکبار رتبه بندی می شد. الان هم که در سدد رتبه بندی کلی فرهنگیان هستند به نظر می رسد سنجیده تر اینست که پست های شبیه به هم با هم و طبق بندهای جدا رتبه بندی شوند و نه همه ی جامعه فرهنگیان باهم زیرا ممکنست فعالیت مربوط به یک بند ایین نامه شامل مثلا اموزگار بشود اما اصلا در محدوده ی شرح وظایف مراقب سلامت نباشد

6. در نظر گرفتن بودجه و امکانات مصوب جهت مراقبت های بهداشتی دانش‌آموزان، متاسفانه مراقبین سلامت با کمبود امکانات و عدم تامین وسایل معاینات روبرو هستند. تامین کیف معاینه،اودیومتر،دیاپازون های تخصصی،چارت استاندارد اسنلن،دفترچه تست ایشی هارا،دفترچه تست های بهداشت روانی،اتوسکوپ،چراغ قوه و ذره بین،ترازو و متر تخصصی ،چربی سنج ،وسایل امداد و اتل،اینه و سوندهای دندانپزشکی،گوشی و فشارسنج،وسایل پانسمان و بانداژ و روپوش پزشکی و تامین و تجهیز اتاق سلامت مدارس و....به عهده ی ادارات اموزش و پرورش است که در صورت لزوم هر سال باید شارژ شوند.مراقبین سلامت با مربیان تربیت بدنی تحت نظر یک معاونت هستند اما از جهت تامین ملزومات برای این دو قشر تفاوت های فاحشی مشاهده می گردد.سال ها قبل وزارت اموزش و پرورش توانست پست مراقب سلامت مدارس را از وزارت بهداشت و از بین حلقه های متصل بهم زنجیر نظام سلامت کشور بیرون کشیده و پرسنل ان را از مراکز بهداشتی وارد فضای اموزشی مدارس کند و این امر این وزارتخانه را در قبال تامین جایگاه شغلی مراقبین سلامت و تامین امکانات انها مسئول و پاسخگو می نماید.

7. جذب دوباره ی دانشجویان کاردانی و کارشناسی بهداشت مدارس در دانشگاه فرهنگیان و پیگیری ادامه ی روند تاسیس رشته ی کارشناسی ارشد و دکتری مراقبت های بهداشتی درمانی مدارس در دانشگاه فرهنگیان که متاسفانه با وجود پیگیری های ریاست وقت دفتر سلامت اموزش و پرورش جناب مهندس خالصی و تیم ایشان در سال 1373-74 متوقف شد. همچنین بازنگری در مورد لیست اعمال مدرک برای ادامه تحصیل مراقبین سلامت. طبق لیست قدیمی که سال ها بدون تغییر بوده است به مراقبین سلامت دارای لیسانس مجوز اعمال مدرک کارشناسی ارشد آموزش بهداشت را نمی‌دهند، در صورتی که تنها رشته مرتبط جهت ادامه تحصیل برای مراقبین سلامتی که با مدرک کارشناسی بهداشت عمومی و... به عنوان مراقبین سلامت جذب آموزش و پرورش شدند همین رشته است که متاسفانه استان‌ها سلیقه‌ای عمل می‌کنند ، این لیست متاسفانه خیلی قدیمی هست و باید بازنگری در مورد رشته‌های مورد قبول صورت بگیرد .

8.با توجه به موارد ذکر شده هنوز قانون مصوب در خصوص این امر که مراقب سلامت نیروی آموزشی است یا اجرایی، اعمال نشده است طبق حکم مراقب سلامت نیروی آموزشی است ولی طبق ابلاغ با 30 ساعت موظفی تمام وقت و 750 نفر دانش‌آموز و بدون در نظر گرفتن محتوا و ساعت آموزشی مصوب شبیه کادر اداری مدارس است. که این امر، موجب سردرگمی در نحوه کار مراقبین سلامت شده است.و بعضا باعث سواستفاده ی مدیران می گردد طوریکه دیده شده برخی مدیران برای پر کردن خلا نیروهای دفتری و اداری خود مراقبین سلامت را ملزم به حضور و عملکرد شبیه به معاونت های خود در مدرسه نموده و حتی انها را مجبور به حضور در مدرسه در تابستان و ایام عدم حضور دانش اموز در مدرسه و پا به پای معاونین خود نموده است .

9- لزوم وجود یک تشکل مانند انجمن یا نظام مراقبین سلامت مدارس در علوم پزشکی با همکاری اموزش و پرورش که بواسطه ی عضویت مراقبین سلامت اموزش و پرورش  در ان و گرفتن خدمات تخصصی و اموزشی،کاراموزی،کارورزی و بازاموزی در مراکز بهداشتی درمانی علوم پزشکی ارتباط انها با زنجیره ی اصلی خدمات بهداشتی درمانی کشور قطع نشده و ضمن بروز رسانی اطلاعات و تجربیات و مهارت های خود عضوی از جامعه ی متخصص علوم پزشکی کشور محسوب گردند

10-ایجاد مراکز سنجش سلامت تخصصی و دائمی زیر نظر دفتر سلامت اموزش و پرورش در نواحی اموزش و پرورش جهت ارجاعات پزشکی مدارس و همچنین استقرار پرسنل کارشناسی سلامت و پیشگیری نواحی در انها و همچنین فعالیت مراقبین سلامت در این مراکز

+ نوشته شده توسط روابط عمومی انجمن سلامت و پیشگیری قم در جمعه شانزدهم اردیبهشت ۱۴۰۱ و ساعت 19:50 |

انجمن تخصصی سلامت و پیشگیری در مدارس ...
ما را در سایت انجمن تخصصی سلامت و پیشگیری در مدارس دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : behdashtmadares1a بازدید : 215 تاريخ : سه شنبه 3 خرداد 1401 ساعت: 22:22